0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6. Тя отговаря на въпроса на Яна Георгиева.

При появата на мъдреците често възникват проблеми. Нарушенията се обуславят от факта, че нормалната човешка челюст е доста малка и мястото в нея за тези четири зъба е недостатъчно. В резултат на малкото място за растеж мъдреците се появяват косо спрямо челюстта, като в повечето случаи не се показват изцяло.

Заради неудобното разположение мъдреците трудно се почистват, затова често там се развиват кариеси и кисти. Освен това заради тясното пространство тези зъби често израстват накриво и изместват и увреждат съседните. А също така нараняват устната лигавица и травмират венците.

Ако мъдрецът въобще не поникне, а си остане в челюстта, пак може да предизвика усложнения, защото уврежда корените на съседните зъби.

Какви са често срещаните рискове и проблеми с мъдреците?

Кариесът при мъдреците често е съпроводен с неправилния растеж на зъба. Неправилното положение на мъдреците води до натрупване на зъбен камък и на остатъци от храна между тях и съседните им зъби. Това пространство е трудно за почистване и често пъти кариес се появява както на мъдреца, така и на съседния зъб.

Понякога дори и непораснали, мъдреците могат да бъдат причина за увреждане на съседните зъби. В случаите, когато мъдрецът трудно пробива път през челюстта, са налице болки в областта на ухото, гърлото, шията и главата. Тогава е необходима оперативна намеса за изваждането му.

При хоризонтално положение на мъдреците при растежа си избутват предните зъби, което води до различно по изразеност разместване на фронталните зъби, налагащо ортодонтско лечение.

Много често явление е появата на перикоронит. Перикоронит е възпаление на тъканта около мъдреца, водещо до оформяне на “джоб”, в който често попадат остатъци от храна. Това води до възпаления, оток на венеца, болка, трудност при дъвчене, дори температура и влошено общо състояние. В случай на симптоматика на перикоронит пациентът трябва обезателно да се консултира със стоматолог. Това възпаление се лекува с антибиотици и антибактериални разтвори за промиване на устната кухина. В последния стадий на перикоронита все пак се налага мъдрецът да бъде изваден.

Хроничната огнищна инфекция в устата води до възникване на местни и дифузни поражения на нервната система: менингит, енцефаломиелит, радикулит, мениеров синдром и пр.

Добре е след 18-годишна възраст да направите панорамна рентгенография и да се консултирате със стоматолог дали мъдреците се намират в правилна позиция, както и да посетите кабинета, когато усетите първите признаци на проблем.

От вестник: 24 Часа