0898 622 315

Често задавани въпроси

Тук ще откриете отговорите на най-често задаваните въпроси свързани с денталната медицина.

Общи въпроси

Защо трябва да се посещава ортодонт?

Ортодонтът е специалист, който лекува зъби и челюсти в неправилно положение. Правилната захапка и подредените зъби осигуряват не само атрактивна усмивка, но също здрави и стабилни структури и функции на дъвкателния апарат – зъби, челюсти, мускули, долночелюстна става.

Как да си запиша час за първичен преглед?

Можете да позвъните на посочените телефони в работно време или да ни пишете по електронната поща.

Как протича първия клиничен преглед?

Пациентът се преглежда, взимат се данни,свързани с лечението и се назначават рентгенови снимки.

Трябва ли да ми бъдат извадени зъби, преди да ми се поставят брекети?

Вадене на зъби се налага в определени случай и е точно определено. Новите технологии позволяват зъбната екстракция да се налага по-рядко.

Колко трае ортодонтското лечение?

Лечението има различна продължителност, взависимост от конкретния проблем и диагнозата. Най-често продължителността на активното лечение е 18-24 месеца. След това има период на задръжка на постигнатия резултат, в който пациентът идва на контролни прегледи през големи периоди от време, за да се следи стабилността на резултатите. Ретенционният период е около 12-18 месеца.

Каква е цената на ортодонтското лечение?

Какви са финансовите възможности? Ортодонтското лечение е строго индивидуално и за всеки пациент се изготвя конкретен финансов план, според етапите на лечение и вида прилагана апаратура.

На какъв период ще са посещенията ми?

Посещенията се планират според нуждите на пациента, но най-често са през 4-8 седмици.

Болезнено ли е ортодонтското лечение?

По начало ортодонтското лечение не е свързано с болка, както другите дентални манипулации. Възможно е след някои процедури зъбите да изтръпнат, при което се прилагат обезболяващи.

Мога ли да спортувам с шини?

Фиксираните ортодонтски апарати не пречат при спорт, а подвижните трябва да се свалят.

Защо трябва да нося ретенционни апарати? Колко време се носят те?

Ретенционният период е изключително важен за задържане на постигнатата от активното ортодонтско лечение правилна захапка. През този период се носят подвижни пластинки или фиксирани ритейнери, чрез които постигнатият резултат да е стабилен и дълготраен. Времето, за което те се носят зависи от първоначалния ортодонтски проблем – неговата тежест и сложност – но най-често е около 12 месеца при младежи и трайна ретенция при възрастни.

Трябва ли да посещавам семейния си стоматолог, докато се лекувам ортодонтски?

Задължително! Редовно се посещава семейният стоматолог, който следи за появата на кариес, а при пациенти с пародонтални проблеми – почиствания на зъбите са по-чести от нормалните интервали.

Има ли храни, които не мога да консумирам с брекети?

Предлагаме списък с храните, които трябва да се избягват при лечение с ортодонтска апаратура, поради опасност от компрометиране на лечението.

Колко често трябва да мия зъбите си?

Ортодонтските пациенти трябва да мият зъбите си сутрин, вечер и след всяко хранене. Подробно се разяснява начинът и средствата за почистване, както и някои допълнителни хигиенни процедури.

Може ли да се лекува ортодонтски дете с млечни зъби?

В някои случаи лечението започва още при деца с млечни зъби, когато ортодонтският проблем е значителен, като понякога се слагат апарати или се наблюдава растежът и развитието на структурите.

Какво представлява ранното ортодонтско лечение?

Представлява начално лечение на деца между 7 и 10 години. Цели корекция на значителни отклонения, за да предотврати тяхното задълбочаване и утежняване в по-късна възраст.

Детето ми ще носи ли шини?

При изясняване на диагнозата се преценява дали детето ви ще носи снемаеми или фиксирани апарати или комбинация от двете.

Не е ли твърде късно за ортодонтско лечение, когато си възрастен?

Никога не е късно да се лекувате с брекети и да подобрите усмивката и самочувствието си. Около 25% от ортодонтските пациенти са възрастни (над 18 години).

Мога ли да нося брекети, ако имам мостове, коронки и липсващи зъби?

Зъбите с коронки се местят както зъбите с пломби. При липсващи зъби разстоянията се преразпределят и се осигурява място за възстановяване с импланти. При налични мостове, които са добре изпълнени и надеждни, ортодонтското лечение се съобразява с тях, но трябва да се запомни, че МОСТОВИ ПРОТЕЗИ СЕ ПРАВЯТ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ОРТОДОНТСКОТО ЛЕЧЕНИЕ!

Търсите отговор на въпрос, който не е в списъка?

 

ОБАДЕТЕ СЕ НА 0898 622 315