0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6. Тя отговаря на въпроса на Росица Любомирова.

Хормоналните промени намаляват защитните сили на организма, върху зъбите по-лесно се натрупва плака и това увеличава риска от кариеси, а повишения приток на кръв във венечните тъкани ги прави по-уязвими и чувствителни, по-раздразними и подути.

Със съответното зъболекарско обслужване по време на бременността, детето няма да ви струва “окапване на косата и падане на зъбите”, както е било в миналото.

Когато сте бременна, вие се грижите не само за себе си, но и за детето, което носите. Ето защо трябва да обърнете внимание на храната, която консумирате с оглед на здравето не само на вашите зъби, но и за зъбите на детето. Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката. Бременността увеличава необходимостта от калций, както и от много други елементи.

Затова по време на бременността жената трябва да консумира богата на витамини и минерални вещества храна. Приемането на въглехидратни храни трябва да се ограничи в трите главни хранения (закуска, обед, вечеря), когато се приема и друга храна.

Комбинирана с останалата храна, захарта уврежда зъбите по-малко, отколкото, ако се приема самостоятелно. В междинните хранения (втора и трета закуска) не трябва да се включват въглехидрати. Вместо сладкиши яжте плодове, зеленчуци, сирене, колбаси, ръжен хляб.

Миенето на зъбите отстранява хранителните остатъци, предпазва ги от образуване на зъбен камък и кариес и масажира венците. Много важно е да се знае кога трябва да се мият зъбите.

Разграждането на въглехидратите до киселини се извършва непосредствено след тяхното приемане. Десет минути след изяждането на сладкиша в устната кухина вече може да се установи концентрация на киселините. Оттук следва правилото зъбите да се мият веднага след ядене.

Ако нямате възможност да направите това, стоматолозите препоръчват след всяко хранене да жабурите устата си с обикновена вода. Измивайте зъбите си особено след повръщане при сутрешни неразположения.

Най-доброто средство за поддържане хигиената на устната кухина е четката за зъби. Четката трябва да бъде с малка глава – около 3 см дълга, и със средно твърди, не много дълги косми. Освен това много важна е техниката на миенето на зъбите, за да могат да се отстранят хранителните остатъци от междузъбието.

Четката се движи с въртеливи движения в отвесна посока от венците към зъбите – за горната челюст от горе надолу, а за долната челюст от долу на горе. По този начин се масажират венците и се подобрява кръвоснабдяването им. Ако четкането се извършва в посока от зъбите към венците или в напречна посока (ляво – дясно), може да се получи отделяне на венците от зъбите с последващи възпаления. Миенето на зъбите трябва да продължава най-малко три минути.

След изплакването на устата и измиването на четката четкайте енергично езика и вътрешната страна на бузите за подобряване на кръвообращението в тях. Масажирането на венците с пръсти в посока към зъбите ще ги предпази от възпаление и отделяне от зъбите. Не забравяйте след измиването на зъбите с паста и четка да използвате и вода за уста. Тридесетсекундното жабурене с нея ще отстрани остатъците от храна и плака от труднодостъпните места в устата ви и ще ви предпази от образуването на зъбен камък.

Дори да нямате проблеми, е добре още в началото на бременността да посетите вашия зъболекар. Той ще прегледа зъбите и венците ви и ще ви даде ценни съвети и препоръки как да запазите доброто им състояние през бременността.

Бъдете внимателни с кариесите – болният зъб е огнище на инфекция в организма и може да причини усложнения. Често срещаният гингивит (подуване и кървене на венците), ако се усложни, може да доведе до по-сериозна форма на заболяване на венците – периодонтит.

От вестник “24 Часа”