0898 622 315

Ако искате вашето дете да избегне каквито и да е зъбно-челюстни деформации, по-добре е да внимавате за някои вредни навици на децата, които могат действително да доведат до деформации. Особено голям проблем е навикът на някои деца да дишат през устата (понякога това не е въпрос на навик, а се дължи на реални проблеми с дишането през носа).

Дишането през уста води до това, че се стеснява сводът на небцето, зъбите се скупчват и се стига до обратна захапка. Ако този проблем не се лекува своевременно и не се направи навременна консултация със специалист по УНГ, може да се стигне до трайно преразвитие на долната челюст напред.

Така от един вреден навик на детето – да диша през уста, или от пренебрегнатия съвет на УНГ специалист, се получава истинска зъбно-чулюстна деформация.
Така че родители – следете децата си и ги предпазвайте от вредните навици, които могат да доведат до образуване на зъбночелюстна деформация, и правете своевременно консултация с вашият ортодонт.
Има случаи, когато вредните навици на детето вече са дали отражение или пък консултацията с УНГ специалист е закъсняла. Едно от решенията при зъбночелюстната деформация е поставянето на брекети.
Сред някои хора е разпространено мнението, че брекетите водят до разваляне на зъбите, поради което смятат, че е по-добре брекетите да не се ползват.

Това обаче е напълно погрешно мнение. Това, което води до разваляне на зъби със залепени брекети, е неспазването на добра орална хигиена, неправилно четкане и натрупване на зъбна плака около брекетите, което води до декалцификация на емайла и образуването на кариес. Всичко това обаче зависи от личното поведение на човек, а не – от влиянието на самите брекети.