0898 622 315

Д-р Ирена Хасара,
стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6

Тя отговаря на въпроса
на Здравка Михайлова

Афтите са плитки болезнени язвички в меките тъкани в устата. Те обикновено минават за около седмица до 10 дни, но при много хора се образуват постоянно и са упорити.

Възможни причини:
Една от най-честите е нараняването на устата – наличие на остър ръб след счупване на зъб или твърде енергично четкане. Тези проблеми са сравнително лесно разрешими, но може да са налице и други фактори.

Като начало трябва да се уверите, че проблемът не е в неоткрито до момента заболяване.
Афтите са често срещани при такива състояния като синдром на Райтер (възпаление на уретрата, очите и ставите), болест на Бехчет (хронично възпаление на малките кръвоносни съдове), системен лупус еритематозус, инфекциозна мононуклеоза, туберкулоза, сифилис, грануломатоза на Вегенер (хронично възпаление на малките и средноголеми кръвоносни съдове) и агранулоцитоза (загуба на бели кръвни клетки), СПИН.

Някои лекарствени средства като сулфонамидите, пенициламинът, барбитуратите, цитотоксиците и др могат също да ви предразположат към поява на афти.
Когато не са предизвикани от конкретно състояние или медикаменти, язвите в устата може да cа свързани с чувствителност или алергия към някоя храна.
Роля може да играе и дефицитът на определени вещества като желязо, фолиева киселина и/или витамин В12, недостиг на цинк.
Друга възможна причина за афтите е стресът, както и някои почистващи съединения, които се съдържат в много от пастите за зъби.

От вестник 24 Часа