0898 622 315

За един час зъбите могат да станат по-бели с 8 до 12 тона, разказва д-р Ирена Хасара, специалист ортодонт и магистър по дентална медицина.

 

Д-Р ИРЕНА ХАСАРА е специалист ортодонт и магистър по дентална медицина. Завършила е стоматология и фармация във ВМУ – София. Има магистратура по здравен мениджмънт от УНСС. Притежава и следдипломни квалификации по публична администрация, мениджмънт и европейска интеграция от УНСС. Дългогодишен консултант е на TV предаването „Здраве” по БНТ и автор в седмичната рубрика на в. „24 Часа”, „Докторе, кажи”. Специализирала е в Париж, Милано, Атина и Виена. Владее арабски, френски, английски и гръцки.

  

Д-р Хасара, какви са най-новите технологии за красива усмивка?

– Ортодонтията е дял от денталната медицина, който се развива с много бързи темпове. Последната новост за „отглеждане” на идеална усмивка е изработването на индивидуални брекети, които са съобразени със зъбно-челюстните деформации на пациента. Това става със специален софтуер (Инсигния), който позволява да се създаде 3D виртуален модел на зъбите с много висока резолюция. Софтуерът интегрира тези прецизни изображения, за да изчисли оптималната захапка и най-добрия възможен контакт между зъбите. Изработва се перфектна 3D визуализация на желания резултат, без да се пренебрегва традиционният цефалометричен анализ. Така се постига съвършенна точност при изработването на грекетите, дъгите и посиционирането им.

  

Носенето на брекети отдавна не е повод за притеснение, понякога обаче води до проблем с речта. Има ли технология, при която това неудобство може да се избегне?

– Има интересен напредък при така наречената невидима ортодонтия. Това са лингвални брекети, които се поставят от вътрешната страна на зъбите, и прозрачни алайнери. При новите лингвални брекети вече няма нужда от индивидуални стойности на размерите. Те са с по-нисък профил, не влияят на артикулацията и осигуряват максимален комфорт на пациента. Ефектът, който се постига, е прекрасна усмивка, без да се виждат брекетите. За по-леки деформации може да се приложи ортодонтско лечение с прозрачни алайнери. Това са прозрачни пластмасови шини, които се изработват индивидуално за всеки пациент. Те също нпмат социални недостатъци и са подходящи както за тийнейджъри, така и за по-възрастни пациенти.

  

Здравите, добре подредени зъби са част от имиджа на успелия човек. Това, което спира много хора да направят тази крачка, е продължителността на лечението. Усъвършенстването на технологиите скъсява ли пътя до идеалната усмивка?

– Сред последните новости в ортодонтското лечение са пасивните самолигиращи грекети. Те позволяват чрез леки биологични сили да се работи съвместно с лицевите мускули, езика и другите тъкани. Тази технология е истинска революция в ортодонтията, тъй като свежда до минимум необходимостта от екстракция (вадене) на зъби. Представлява уникална механична система, която осигурява максимален комфорт на пациента и постига съвършена лицева симетрия. Пасивните самолигиращи брекети блияят положително на пародонта, нареждат не само зъбите, но и корените. Друго голямо предимство на тази техника е, че продължителността на лечението се съкръщава с 25%.

  

Красота или здраве, кой е водещият мотив при ортодонтско лечение?

– И двете. Особено про пациентите, които вземат това решение сами. Това са зрели хора, за които грижата за здравето е водещ мотив, а ортодонтското лечение добавя към здравето един много силен естетически ефект. Пациентите може да бъдат лекувани по-бързо, по-лесно и най-важното – постигат се изключително качествени резултати. И това не се отразява само на усмивката, а и на лицевите мускули. Напрежението, което им оказва ортодонтската аномалия, изчезва и лижето изглежда по-младо и по-свежо. Последният етап от постигането на съвършената усмивка е избелването на зъбите, което се прави с професионални избелващи гелове в комбинация с ултравиолетова светлина. Това е така нареченото ZOOM избелване, което е най-популярно в Холивуд. Процедурата трае 1 час и изсветлява зъбите с 8 до 12 тона.