0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6. Тя отговаря на въпроса на Иво Момчилов.

Всичко се случва на подсъзнателно ниво. Докато спим, нашите автоматични телесни реакции будуват. За съжаление, част от тях са свързани с дъвкателните мускули. Затова първата стъпка за справянето с проблема е някой близък, роднина, приятел или който спи до вас, да чуе, че скърцате със зъби. Втората стъпка е да ви информира.

Може да забележите, че зъбите ви са видимо износени, може да се събудите със схваната челюст или дори с главоболие. Проблемите с венците също няма да закъснеят.

Една от причините може да е лошата захапка. В този случай зъбите просто се допират по неправилен начин, търкат се и превръщат един друг в прах.

Проблеми, свързани с мъдреците, също попадат в тази категория. Първото нещо, което трябва да направите, е да посетите стоматолога си. Той е човекът, който ще ви посъветва как да се справите с деформации от този тип.

Другите възможни причини за скърцането със съби по време на сън са свързани с липсата на различни вещества в организма ви. Например пантотеновата киселина, позната като антистрес витамин.

Липсата на калций в организма може да доведе до неволни мускулни съкращения. Дефицитът на магнезий също води до мускулни спазми. Как да се справим с проблема? На първо място, като си добавим веществата, които евентуално ни липсват. Можете да вземате таблетки калций или магнезий преди сън.

Друго решение е да използвате нощен предпазител против скърцане със зъби, които се изработват от специалист по препоръка от вашият стоматолог.

Стресът, като част от психичните проблеми, е една от най-често срещаните причини за скърцането със зъби. Децата правят това, когато сънуват кошмари. Докато са уплашени, произвеждат неволни движения, включително на дъвкателните мускули. С възрастните се случва същото след напрегнат ден или твърде много работа.

Тялото не може да отпочине и продължава да работи, да се движи, да реагира дори насън. Скърцането със зъби е причинено от несъзнателни импулси, които се освобождават в подходящ момент – когато съзнанието спи.

Използва се и психологическа терапия за справянето с проблема – тя ще достигне корените му, а няма да се справя с резултатите. Овладяването на стреса е идеалното решение.

От вестник “24 Часа”