0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6. Тя отговаря на въпроса на Веселина Тодорова.

Заболяванията на венците, или така наречените пародонтити, се причиняват от плака, безцветен филм от бактерии, която се наслоява върху зъбите. Плаката дразни венците, в резултат на което те се зачервяват, стават чувствителни, в някои случаи се подуват и кървят.

Ако тя не се отстрани, се получават втвърдявания около зъба, които оформят зъбен камък, който прониква в дълбочина, механично разрушава зъбновенечната връзка – зъбите се разклащат, видимо се удължават и могат лесно да се извадят, включително и от пациента.

Напоследък все повече хора страдат от различни проблеми със зъбите и с околозъбната тъкан. Съвременното схващане е,че пародонтозата се лекува, макар и трудно, но с цял комплекс оздравителни мероприятия!

Пародонтитът много често не може да бъде окончателно излекуван, но процесите могат да бъдат забавени и дори спрени.

Пародонтитът се свързва с много общи психични и соматични заболявания. Лошото е, че пародонтитът не може да се предотврати.

Ако човек е бил подложен на някакво нервно сътресение, обикновено настъпва пробив, срив в организма. Това може да доведе до скоротечно развитие на пародонтит, въпреки че болният не би свързал състоянието си с източника на проблема. Сред причините, предизвикващи пародонтит, са и наследствеността, и вътрешните болести. За развитието на заболяването помагат и нарушенията в стомашно-чревния тракт, авитаминозата, захарният диабет, цирозата на черния дроб, панкреатитът и много други болести.

Голяма роля играе и неправилното хранене. Причините могат да бъдат нарушения в кръвосъсирването при дефицит на факторите на съсирването, при левкемия, тромбоцитопения, при грубо миене на зъбите с четка, инфекция на зъбите или венците, по време на бременност може да се дължи на хормоналните промени.

Правилното отношение към проблема от страна на пациента и неговия лечител са в основата на решението му.

От вестник “24 Часа”