0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6. Тя отговаря на въпроса на Фани Симеонова

Фрактурите на зъби могат да бъдат няколко варианта, което определя и начина, по който ще се действа.

Може да има само засягане на емайла или фрактурната линия да преминава и през дентина (вътрешната по-чувствителна зъбна тъкан).

При по-големи счупвания може да се открие зъбната пулпа – тъканта във вътрешната кухина на зъба, когато той е жив. Тогава се установява кървене и силна болка в зъба.

В последния случай първоначално трябва да се погрижим за засегнатата пулпа (биологично лечение за запазване на зъба жив или умъртвяване с последващо кореново лечение). Едва после вземаме решение как точно да възстановим загубената част от зъба.

За умъртвените предни зъби са създадени специални фиброщифтове, които са бели и не прозират под изграждането както металните. Те се циментират в кореновия канал, след което на зъба се изработва пломба.

За постигане на естетика при фронталните зъби се използват фотополимерни композитни материали.

Чрез различните си цветове и плътност те имитират съвършено естествените зъби. От тях денталният лекар изработва изграждане, което повтаря формата и естетиката на едноименния зъб от другата страна в съответната зъбна редица.

Съвременните фотополимерни материали са с голяма здравина на връзката към зъбите, което позволява направата на сравнително големи пломби от тях. По преценка на зъболекаря обаче може да се наложи изработване на обвивна корона – за целта изграденият зъб се изпилява.

Короните за фронтални зъби могат да бъдат различни видове: бленд (метал с пластмаса), металокерамика, циркониеви и т.н.

В някои случаи може да се изработи и фасета вместо цялостна корона.

Преценката е индивидуална в отделните случаи и според счупването.

Видът на лечението и изборът на материалите определя цената на услугите.

От вестник 24 Часа