0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6, отговаря на въпроса на Димитър Йорданов

Зъбните импланти представляват “изкуствени корени” със специфична форма и награпена повърхност. Изработват се от биологично съвместими материали, които се приемат от човешкия организъм и не се отхвърлят.

Имплантите заместват липсващите зъби, включително техните корени. Те се имплантират в костта на тяхно място.Това може да стане веднага след изваждане на зъба или по-късно. По време на оздравителния процес, който продължава най-малко 3 месеца, костта полепва по импланта, така че той става впоследствие здраво закотвен в нея. През този период той се предпазва от натоварване. След това към импланта се завинтва пънче, върху което се фиксира новият зъб.

Разбира се, има случаи, в които не може да бъдат поставени импланти. Така е при деца, възрастни, страдащи от тежки сърдечни заболявания, проблеми със съсирването на кръвта или заболявания на костите, включително и остеопороза, пациенти, пристрастени към лекарства или алкохол.

При хипертонично и диабетично болни може да се използват импланти при условие, че нивото на кръвната им захар е стабилизирано и внимателно се проследява по време на лечение. В подобни случаи стоматологът работи в тясно сътрудничество с лекуващия лекар.Както при естествените зъби и тук е необходима отлична устна хигиена, за да се гарантира дългият живот на имплантите. Рано или късно лошата хигиена ще доведе до загуба на импланта. Така че стоматологът може да откаже лечение с импланти, ако устната хигиена не е добра.