0898 622 315

Д-р Ирена Хасарa е специалист ортодонт и магистър по дентална медицина. Завършва стоматология и фармация във ВМУ-София. Тя е магистър по здравен мениджмънт, специализира в Париж, Виена, Милано и Атина. Д-р Хасара е дългогодишен консултант в предаването „Здраве” по БНТ. Тя ни посрещна в кабинета си, където си поговорихме за това как да осигурим правилна и красива усмивка на децата си.

 

Текст: Силвия Канин

Фотография: Константин Антонов

 

GRAZIA: Кога най-рано при едно дете могат да се открият дефекти в захапката?
Д-Р ИРЕНА ХАСАРА: От огромно значение е навреме да се диагностицират деформациите, тъй като диагнозата е половин лечение. Много е важно захапка та на детето да бъде проверена веднага след израстването на млечните зъбки, тъй като например кръстосаната захапка, още наречена обратна, в едно млечно съзъбие е единствената деформация, която налага по-ранно лечение. При този тип деформация ние коригираме правилния растеж на челюстите в правилната посока, а не подреждането на млечните зъби.

G: Какви са причините зъбите да се развиват по неправилен начин?
ИХ: Една от причините за деформациите на захапката и зъбите е генетична, а втората основна причина са вредните навици при децата. Последиците от тях върху зъбно-челюстната система са тежки и трайни. Те водят до нарушаване на функциите на орофациалната система и оттам – до неправилното развитие на подрастващия организъм. Най-често наблюдаваните вредни навици са: смучене на палец, език, бузи, устни и други предмети. 77% от децата с вредни навици имат челюстни деформации. Най-често те се създават до първата годинка и водят до тежки аномалии. Биберонът в ранна детска възраст също влияе върху създаването на аномалия. След отнемането му се улеснява създаването на някои други вредни навици в по-късен етап като дишане през устата, гризане на нокти, скърцане със зъби, неправилно гълтане. Всичко това налага Навременната диагностика е много важна навреме да се вземат мерки чрез методи и средства за премахване на причината за образуването на челюстните деформации.

G: Колко важно е навременното вземане на мерки при децата?
ИХ: Дефекти, които се откриват рано, често могат да бъдат лекувани чрез миофункционални упражнения. Ранната загуба на млечен зъб може да доведе до липса на достатъчно място за пробива на постоянните зъби. Чрез използването на местопазител в тези случаи, може да се предотврати последващо неправилно подреждане на зъбите. Следователно може да се предприемат навременни и ефективни мерки, чрез които да се избегне ортодонтско лечение или то да бъде по-кратко.

G: Брекетите ли са решението на подобен тип проблеми?
ИХ: Брекетите дават много големи възможности за лечение при най-различ ни деформации – както в зъбите, така и в захапката. Те се поставят в зависимост от целите, които си поставяме в лечението. Приемат се като универсален апарат, защото имат специфика на действие, която позволява разнообразното движение на зъбите.

G: Какъв дискомфорт могат да причинят те на детето?
ИХ: Проблем има, когато около брекетите се задържа храна, а това е неизбежно, и тя не се почиства. Когато детето е с брекети и не ги почиства добре, много лесно може да се образуват кариеси. Важно е брекетите да се почистват след хранене, като старателно трябва да се жабурка устата с вода и да се почистват хранителните остатъци между зъбите и около брекетите. Основно зъбите се почистват най-малко 2 пъти дневно. За целта се използват специални четки за зъби, както и интердентални четки или конци за зъби с твърд край. Поне веднъж на 6 месеца е нужно да се прави почистване на зъбите и конструкциите от зъболекар. Докато трае лечението, не се препоръчва консумация на твърди продукти и дъвка. Твърдите частици могат да се заклещят в брекетите или да ги отлепят от зъбната повърхност.

G: Колко дълго трябва да се носят брекетите, за да има ефект?
ИХ: Ефектът от носенето на брекети зависи от тежестта на деформацията и от целите, които сме си поставили при лечението. За специалиста ортодонт е много важно каква ще бъде функцията на зъба в съзъбието след проведеното лечение. Един зъб може за кратко време да промени своето положение, но това да не е достатъчно за функционалната годност на съзъбието. Лечението с брекети може да продължава между 20-24 месеца.

G: Има ли възрастови ограничения за тях?
ИХ: Неснемяемата брекет-система може да се използва при деца във възраст от 11 години нагоре при постоянното съзъбие, а също така и при възрастни, като практически няма ограничение във възрастта. Ортодонтското лечение може да се проведе в различна възраст, като всичко зависи от състоянието на зъбите и пародонта.

G: Какви са последните иновации в ортодонтията?
ИХ: Лечението с Invisalign ® и OrthoCaps е едно от най-модерните в ортодонтията в момента. То се провежда с прозрачни, почти незабележими снемаеми шини (алайнери). След първоначалния преглед се вземат отпечатъци, които се сканират и по тях се изработват 3D компютърен модел на вашите зъби. На него може да се видят виртуално преместване на зъбите, крайният резултат и периодът на лечение. След одобрението му от страна на стоматолога и пациента се изготвят серия от шини за провеждане на лечението. Всеки следващ алайнер премества вашите зъби стъпка по стъпка, седмица след седмица
към крайната им позиция.

„Шансът е на страната на подготвения ум ”, тв ърди д-р Хасара, ключът, който отваря всички врати