0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Дентален център 6

Тя отговаря на въпроса на Анна Григорова, Русе

На рентгенография (ортопантомография и сегментни интраорални снимки) е необходимо да се прецени състоянието на всички зъби, които до момента са носели мостовата конструкция. При възможност се провежда лечение с цел запазване на зъбите.

Ако се установи, че не могат да бъдат запазени (разрушени зъби), се налага изваждането им, след което се анализира състоянието на оставащите зъби и планът на лечение. При липса на крайни опорни зъби в страничния участък, които трябва да носят моста, не е възможно повече изработване на мостова конструкция. Тогава може да се поставят един или повече импланти – хирургично в обеззъбения участък, и да се ползват за опора при изработването на нов мост. В зависимост от случая би могло да се планира конструкция, която да се закрепи на здравите естествени зъби и стъкловидно тяло. То лежи на алвеоларния гребен (мястото на извадените зъби).

Друг възможен избор е частична протеза, която попълва липсващите зъби и предава дъвкателното налягане върху лигавицата. Тя може да бъде плакова пластмасова протеза – най-популярният и евтин вариант. Може да се изработи и по-сложна моделно-лята протеза със стави и други елементи, което осигурява смесено предаване на налягането – върху лигавица и зъби. Малко по-скъпи, но с повече предимства са новите валпластпротези, които са леки, естетични и по-тънки.

Ако липсващите зъби не са крайни има няколко варианта: ортодонтският подход е един от основните. При него ортодонтът извършва зъбни премествания,с цел подреждането на зъбите след преценка на пародонталния статус на пациента и типа кост.

Ортодонтската подготовка с последващо протетично лечение може да включва изправяне на зъбните оси чрез брекети, когато зъбите са наклонени, намаляване или увеличаване на разстоянията между зъбите – мостоносители и други, след което се изработва мост или друга конструкция.

Това е за предпочитане, защото при наклонени зъби се налага прекомерно излишно изпиляване на здрави зъбни тъкани. При струпани зъби и в зависимост от захапката те могат да се преместят и подредят, замествайки изгубените зъби, като се елиминира нуждата от протетично лечение (мост или импланти). Тези зъбни премествания при възрастни пациенти (независимо от възрастта) се извършват със съвременната фиксирана техника брекети. Дори в съвременната ортодонтия съществуват методи с нови приспособления, които дават отлични резултати в много случаи. Това се преценява индивидуално в зависимост от характера на обеззъбяването и съгласието на пациента.

От вестник: 24 Часа