0898 622 315

Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, която работи в Дентален център в София

18.03.2011 / 24 часа

Тя отговаря на въпроса на Тодор Симеонов:

Пушенето е вреден навик, към който човек може да се пристрасти и който е в състояние силно да увреди общото състояние на пушача и на неговото близко обкръжение – роднини, колеги и приятели. Пушенето най-много вреди на сърдечносъдовата и дихателната система, но и другите органи и системи не са пощадени от вредното влияние на цигарения дим. Засягат се ендокринната, пикочополовата и храносмилателната система. Вредният дим уврежда сетивните органи и особено тези на обонянието и вкуса.

Цигареният дим има пряко въздействие върху лигавицата на устната кухина, като я дразни и може да доведе при по-продължителен навик до редица състояния като сухота в устата, зачервявания, налепи, левкоплакия, червен плосък лихен, дори и до карцином на лигавицата на устата. Като цяло крайните състояния са редки, но при занижена устна хигиена при продължителен вреден навик не са изключени.

При пушене различните компоненти на дима като катраните се полепват по зъбните повърхности и водят до по-бързо натрупване на зъбна плака и по-бързо вкалцяване и образуване на зъбен камък. При пушачите оцветените в кафяво налепи са по-многобройни и по-трудно се отстраняват. Всичко споменато дотук е предпоставка за по-бързо развитие на зъбния кариес и цялостно увреждане на зъбите, а натрупаната плака и зъбен камък, особено подвенечният са пряко отговорни за пародонтални заболяния, включително и за загуба на зъби.

На последно, но не по значение място ще спомена за лошия дъх на пушачите, който се дължи на натрупването на различни компоненти и последвалото им разграждане от цигарения дим по плаката, налепите и неравната повърхност на гърба на езика.

Дори и обилното изплакване с вода за уста, четкане на зъбните повърхности не решават трайно проблема при пушачите и всеки, който има по-близък контакт с такива хора, би могъл да го потвърди.

В заключение бих желала да отправя апел към пушачите – ако пушенето не успее да увреди сериозно вашето здраве, то имайте предвид, че то може да намали сериозно вашия и на околните комфорт на живот.